Swaraj

Toen ik klein was wilde ik een wolf, maar dat mocht niet van mijn moeder. Later als je groot bent en een eigen huis hebt dan neem je maar een wolf zei mijn moeder heel slim. Daar kon ik mee leven.

Later toen ik groot was wilde ik een wolf, maar dat mocht niet van de Nederlandse wetgeving. Ik zag uiteindelijk ook wel in dat een wolf of wolfshond niet zo heel praktisch was in een stad, dus een kleine compromis, ik ging op zoek naar een Duitse Herder.

Men raadt mij af een pup te nemen, omdat dit erg zwaar is en gezien mijn fysieke toestand niet haalbaar. Ik wil een pup. De fokker raadt mij het teefje aan, ik wil de reu. Een eigenwijze pup die meteen naar mij toe komt, mij uitdaagt en waarvan de oogjes flonkeren als ik bij hem op de grond ga zitten. Ik geef hem de naam Swaraj met als roepnaam Kay. Swaraj is een Indiaanse naam en betekent vrijheid.

De mensen hebben gelijk, het is erg zwaar om een pup op te voeden. Maar ik zet door en ben de koning te rijk met mijn eigen Duitse Herder. Hij is twee jaar als we samen een opleiding gaan volgen waarin ik word getraind om kay, door middel van clicker training, op te leiden tot hulphond. Na acht maanden intensieve training mogen Kay en ik examen doen en slagen met vlag en wimpel. Na deze trainingsperiode is onze band nog hechter geworden.

De jaren na onze opleiding leer ik veel van Kay. Hij reageert sterk op mijn gedrag en wat ik uitstraal. Door naar hem te kijken zie ik welke signalen ik (onbewust) aan hem geef en dat maakt mij meer bewust van mijzelf. Confronteren(d) noemen ze dat. Als ik naar hem kijk voel ik warmte, liefde en verwondering over ons bestaan. Zijn leven in het nu leert mij te relativeren. Zijn rust leert mij bij mezelf te blijven.

We hebben samen veel plezier en spelen wat af. Vooral de waterpret met Kay maakt mij aan het lachen. Hij is echt compleet gestoord als hij water ziet, of het nu een sloot is of een waterstraal uit een tuinslang, hij haalt de gekste capriolen uit. Door hem kom ik veel buiten en geniet ik van bos, water en plekken waar ik anders niet zomaar kom. Zelfs als het giet, hagelt of sneeuwt is het, achteraf gezien, altijd fijn om buiten te zijn. Hij is een onderdeel van mijn leven. In welke bui ik ook ben of wie en wat mijn leven in komt of verlaat, Kay blijft aan mijn zijde. Een trouwer maatje kan ik mij niet bedenken.

De laatste maanden gaat hij hard achteruit, kan amper meer lopen en heeft veel pijnmedicatie nodig. Zijn immense en aanstekelijke energie en gedrevenheid is weg, hooguit sporadisch een korte opleving bij bezoek of uitzicht op waterpret. Terwijl ik dit schrijf (en hij naast mij ligt en een vette stink scheet laat), lopen de tranen. Na bijna 11 jaar neem ik opnieuw mijn verantwoording. Verstand en gevoel gaan niet samen, ik wil hem niet kwijt, maar mijn liefde voor hem maakt dat ik sterk genoeg zal zijn om deze beslissing te nemen.

Vandaag, een week na mijn besluit, heb ik Kay in alle rust, snurkend en met zijn kop op mijn schoot, laten inslapen.

Bedankt lieve vriend.

Swaraj Kay 25-01-01  21-11-11

“We are travelers on a cosmic journey, stardust, swirling and dancing in the eddies and whirlpools of infinity. Life is eternal. We have stopped for a moment to encounter each other, to meet, to love, to share. This is a precious moment. It is a little parenthesis in eternity.”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

29 reacties op Swaraj

 1. Thijs zegt:

  Wow wat ben je toch sterk… Bij het lezen hiervan moest ik al een traan laten…

  Sterkte! En vrijheid nemen ze je nooit af…

 2. Tom zegt:

  Ik laat een traan met jou,

 3. Patrick Buys zegt:

  Sterkte April, Het verdriet om zo’n trouwe metgezel zal zeker enige tijd vergen maar jij kunt ook dat overwinnen
  R.I.P Kay Iedereen die je heeft mogen meemaken weet wat een trouw beest je was en hoeveel je je bazinnetje gegeven hebt

 4. Edwin zegt:

  Hey meid, dito traan hier….. We leven met je mee….

 5. Ria zegt:

  April !! Wist dat het bergafwaarts ging …… maar dit is wel een hele steile helling …… schrik er echt van !!! Heel veel sterkte meid ! Wat zul jij je trouwe maatje missen……. liefs Ria

 6. Frederike zegt:

  Lieve April,

  Wat een gemis en wat prachtig geschreven…
  Ik zie m nog bij toneel binnenkomen en iedereen vond m geweldig.
  Toen ik de eerste keer bij je thuis kwam en zag wat hij allemaal voor je kon doen was ik zeer onder de indruk.

  Lieve meid, je zal hem enorm missen, maar blijf de herinneringen aan hem koesteren dan zal de pijn langzaam slijten maar zal ie in gedachten altijd bij je blijven

  Rust zacht lieve Kay

  xxxx frederike

 7. Harry Schreurs zegt:

  Lieve April,
  Ik leef met je mee en wens je veel sterkte.
  Harry

 8. Hans Verschoor zegt:

  Heel veel sterkte, April. Ik weet wat het is om je huisdier te verliezen en leef met je mee. Je moet maar bedenken dat Kay het super goed bij jou heeft gehad: een beter baasje had hij niet kunnen hebben.
  Groeten Hans

 9. Wanda zegt:

  Heel veel sterkte voor de komende tijd. Je hoofd weet dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Je hart schreeuwt dat je het nog niet had moeten doen maar fluistert dat het inderdaad tijd was…

  Liefs,

  Wanda met een Kiss van Fire

 10. Mooi April, dankjewel voor het delen. Sterkte!

 11. Irma Knuist zegt:

  Wat heb jij jullie wisselwerking prachtig omschreven. Een deel lijkt nu weg, maar leeft nog in jou voort. Sterkte!

 12. Wieteke zegt:

  😦 wat onverwachts snel opeens. sterkte meid. x

 13. Saskia zegt:

  jank ik ff lekker met je mee………
  veel sterkte,
  Grtn Saskia

 14. Inge zegt:

  Met tranen in mijn ogen heb ik je stukje gelezen.

 15. Tineke zegt:

  Heel veel sterkte April…ik voel met je mee. Hij zal in je hart blijven en hij heeft veel liefdeswerk voor je gedaan.

 16. Lieve April,
  Wat spijt me dit te horen. Wat zal je huis leeg zijn zonder Kay… maar hij blijft natuurlijk in je hart en in je herinneringen bestaan. Ik wens je veel sterkte en kracht de komende tijd!
  Lieve groet, Angelique

 17. Dag April,
  Wat heb je jullie band en jullie leven samen mooi beschreven. Die laatste stap die zo moeilijk is heb je moeten nemen. Een kameraad, een echte maat is er nu niet meer. Ik wens je heel veel sterkte. In een andere wereld loopt hij nu weer met je mee, vrij van zijn oude mooie lijf. Liefs, Antonia

 18. Jasper zegt:

  Jee April, wat een verhaal! Ik kan het er niet droog bij houden. Kan me zo goed voorstellen dat je een beetje van de rit af bent, ook uit eigen ervaring. Een huisdier verliezen na zo’n lange tijd is en blijft moeilijk, ook al weet je rationeel dat het ooit zal moeten en dat het soms toch het beste is om je beest te laten inslapen. Heel veel sterkte, en succes met wennen aan een leeg huis.

 19. Christel zegt:

  Och April, wat een moeilijk besluit en wat moedig dat je de kracht vond om hem verder lijden te besparen.
  Wat heb je bovendien prachtig en respectvol jullie band beschreven.
  Ik wens je heel veel sterkte zo zonder je trouwe maatje.
  Rust zacht Kay.

 20. Bennie zegt:

  Hey April, we spreken niet veel meer, maar dit kan ik niet zomaar laten passeren…. HEEL veel sterkte! En rust zacht Kay
  Bennie

 21. Willeke zegt:

  Lieve April,
  Whow moest echt even slikken tijdens het lezen.
  Je beschrijft het heel erg mooi. Een raar idee dat Kay hier niet meer is. Wat Frederiek ook schrijft> zie je nog binnenkomen met Kay op toneel. Sterkte meis!
  Liefs Willeke

 22. Barbera Hartog zegt:

  Wat een mooi verhaal! Als ik dit lees kan ik wel huilen.. Maar ook nu dit gelezen heb, weet ik zeker dat ik een hulphond wil!

  Heel veel sterkte! Ik denk aan je..

  Liefs,
  Barbera

 23. Liefde is loslaten, maar het is zo moeilijk. sterkte

 24. Gezien je mooie verhaal is die laatste alinea even flink slikken. Veel sterkte!

 25. saskia zegt:

  Hoi April,

  Erg om te horen dat jij jou trouwe maatje hebt moeten laten inslapen. Hopelijk bieden de mooie herinneringen een beetje troost.

  Heel veel sterkte!

  groeten

  Saskia & Berrie

 26. Joyce zegt:

  Heel mooi geschreven..

 27. Paul Koblens zegt:

  Wat een verlies lieverd.
  Zo te lezen hebben jullie heel veel van elkaar genoten.

  Wat gaat de tijd toch snel heh.
  Als ik naar onze hond Bilou kijk, kijk ik meestal naar dat jonge hondje uit het verleden. Dan schrik ik wel eens van zijn grijze snuit! .. en realiseer ik mij dat ook wij ooit afscheid van hem zullen moeten nemen.

  Veel sterkte!

 28. Jo Tummers zegt:

  Wat heb je je relatie met Kay mooi beschreven! Ik kan me er alles bij voorstellen. Mijn Nikita is inmiddels 15 jaar. Ik hoop dat ik straks net zo sterk ben als jij als haar moment gekomen is. Rust zacht Kay… April, ik wens je alle sterkte toe bij het verwerken van dit immens grote verlies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s