Territoriale Agressie

“Vanavond komt Martin Gaus bij Pauw en Witteman praten over het succes van Cesar Millan”, meldt een vriendin mij enthousiast. Als Cesar Millan fan en voorstander van de clicker methode die ik gebruik om (hulp)honden te trainen, wil ik dit natuurlijk zien.

“Wat kan deze man?”, is de vraag aan Martin Gaus. “Dertig jaar geleden deed ik ongeveer hetzelfde. Ik corrigeerde een hond, eigen schuld dikke bult. Je moet een hond niet met angst en vermijdingsgedrag groot brengen. Wat je nu ziet bij Cesar is dat het heel erg fout gaat. Het is belachelijk. Het is gevaarlijk. Ik zal iets voor doen – waarbij Gaus een kssst-geluid en een totaal zinloze beweging maakt richting de presentatoren. Een hond schrikt daarvan, wordt angstig en zal zich terughoudend opstellen. Waarbij Cesar dan heel triomfantelijk roept: “Kijk eens, ik heb hem tot rust gekregen!” Maar in wezen is de hond doodsbang!”, aldus Gaus.

Na deze bijzonder heldere analyse over het succes van Cesar, worden er zeer korte fragmenten getoond die de indruk wekken dat de dogwhisperer honden wel zeer hard en fysiek aanpakt. Als het al geen mishandelen is. Overigens ken ik bijna alle afleveringen en weet dat deze beelden zeer uit hun verband zijn gehaald. Na zeven en een halve minuut stelt Jeroen Pauw een zinnige vraag. “Het gaat natuurlijk vooral om honden die bijvoorbeeld een trauma hebben, bang zijn of agressief gedrag vertonen die bij Cesar Millan komen. Welke methode is daar dan geschikt voor?”

Onze expert legt op wederom zeer capabele wijze uit: “Je hebt ras typische gebreken, zoals bijvoorbeeld agressie. En je hebt honden die niet goed gesocialiseerd zijn. Een psychiater begint bij een mens die zo veel heeft gemist in zijn jeugd niet eens aan een behandeling. Als het bij een hond zo verkeerd is gegaan is het bijna reddeloos.”

Na deze heldere uiteenzetting is mij helemaal duidelijk waarom Cesar zo’n succes heeft en hoe het kan dat hij zoveel honden en mensen weer in balans krijgt. Honden – en mensen- die door Martin Gaus al bij voorbaat als reddeloos zijn bestempeld. Het laatste stuk van de onemanshow “Martin Gaus en zijn territoriale agressie” wordt gevuld met een onsamenhangende en incompetente uitleg over de clicker methode en het benadrukken van zijn aanstaande eigen televisie programma.

Een goede analyse zou zijn dat Cesar Millan vooral de mensen bewust maakt dat hun gedrag effect heeft op het gedrag van de hond. Hij leert mensen om naar zichzelf te kijken. In zijn programma zie je de hond veranderen, maar nog veel belangrijker is dat de eigenaren veranderen. Niet zelden zie je de onrustige, zenuwachtige en instabiele eigenaren zich ontwikkelen tot rustige, zelfverzekerde, positieve  en bereidwillige mensen. En alleen dan kan je de veranderingen die Cesar heeft ingezet zelf doorzetten. Dan kan je een veilige en prettige basis met je hond creëren en behouden.

De correctie die hij gebruikt is vooral om gedrag te doorbreken en ongewenst gedrag af te leren. De clicker methode is vooral geschikt om nieuw gedrag aan te leren. Een essentieel verschil. En dan bedoel ik niet een hond op tafel laten staan en uit een glas water laten drinken.

Het is de kunst om beide methodes te combineren. Te begrijpen wanneer je wat moet toepassen, op welke manier en op welk moment. Een hond trainen en het gewenste gedrag behouden heeft alles te maken met naar jezelf durven kijken en toegeven dat jij blijkbaar de verkeerde signalen afgeeft als je hond niet het gewenste gedrag vertoont. En dat is voor ons mensen het moeilijkste wat er is (zie ook mijn blogtekst “Attributie”).

Ik ben verbijsterd over het gebrek aan journalistieke verdieping van de heren Pauw en Witteman. Dit twaalf minuten durende optreden lijkt niets anders dan een goedkope pr-campagne voor de heer Gaus himself. Inhoudelijk zegt hij niets zinnigs. Hij roept wat termen ondersteund door uit zijn context gerukte beelden en geeft op geen enkele wijze antwoord op de vragen.

Wat Gaus doet is appels met peren vergelijken. Het is het verhaal van de klok en de klepel en voor iemand met zijn kennis kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat dit een heel ander doel dient dan het succes van Cesar komen toelichten.

Het zou Pauw en Witteman sieren als ze Cesar Millan zelf uitnodigen. Een gesprek samen met Martin Gaus lijkt mij een goede optie.

Eens kijken of Dhr. Gaus dan nog zo hard blaft.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Opinie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Territoriale Agressie

 1. Vanes zegt:

  Ik ken die ‘dog-whisperer’ niet en ben meestal huiverig voor paardenfluisteraars of babyfluisteraars maar wat jij zegt over honden is waar. Het is bijna altijd het baasje die zich niet realiseert hoe groot de invloed van zijn gedrag op de hond is. Eerst de baas aanpakken is de juiste methode, zo heb ik het ook geleerd. En de hond trainen met ‘clicker’ methode is geweldig.
  Zal eens een aflevering gaan kijken en Gauss die moet snel in zijn hok.

 2. Zsuzsanna Nab zegt:

  Jammer dat Martin Gaus, die een ervaren deskundige op dit gebied is, zich niet kan permitteren naast zijn kritiek op Cesar Millan ook enkele goede opmerkingen te plaatsen. Bv het effect van de gemoedstoestand van de baasjes op honden. Of gaat het om dat Cesar meer verdiend met hetzelfde? Ik hoop van niet.

 3. babs zegt:

  Bedankt voor deze uitgebreide blog. Ik baalde behoorlijk van de uitspraken van MG gisteravond.
  Heb zelf -nog- geen hond , maar ben me inmiddels al bijna twee jaar aan het ‘voorbereiden’ via de programma’s van Cesar Milan. Ik herken daarin veel opvoedkundige adviezen die ook voor opvoeding van mensen/kinderen niet zouden misstaan!

  Allereerst respect verdienen , dmv duidelijke regels maken , zonodig corrigeren en dan volgt een grote vriendschap met veel wederzijdse liefde vanzelf.

  Scheit aan Martin Gaus!

 4. Sanne Coenen zegt:

  Ben het helemaal eens met bovenstaande blog.
  Martin Gaus zou willen dat hij kon wat Cesar kan.
  Hoe durft hij te beweren dat Cesar honden mishandeld!
  Als iemand respect heeft voor dieren is hij het wel.
  Zeker een geval van territoriale agressie!

 5. Andrea zegt:

  Wat een bijzonder kleinzielig optreden van MG, bovendien vond ik hem niet eerlijk. Dol op dieren maar waarom een hond op een stoel? Op de tafel? Uit een glas drinken? Erg blij met deze blog. En ja ik leer van Cesar Milan en daar heeft mijn hond plezier van.

 6. moon zegt:

  Heel goed omschreven wat ik heb waargenomen….!

 7. Joy Jansen zegt:

  Helemaal eens, volgens mij zegt Cesar ook dat hij mensen traint…dat is het belangrijkste. En het draait allemaal om energie…als je energie goed is, hoef je al bijna niet te corrigeren. Enne..volgens mij zag ik Cesar laatst nog een hond belonen! Dus mijn inziens snapt Cesar het helemaal!! Ik kijk met spanning uit naar mei!!!

 8. greetje61 zegt:

  Heel erg bedankt voor uw duidelijke verhaal. Ook ik heb me dood geergerd. Vooral het laten zien van de korte flitsen van Cesar’s moeilijkste honden die uit hun verband zijn gerukt vind ik misselijk. Ik ben enorm teleurgesteld in de heren Gaus, Pauw en Witteman, totaal geen enkele professionaliteit op hun vakgebied. Dit verdient Cesar niet, vooral ook omdat hij zich niet zelf kan verweren in deze.
  Greet

 9. Johanna zegt:

  Tjonge jonge , wat een afgang die Gaus, De jaloezie druipt er af. Nou ik vind zo als Sesar het doet echt geweldig, en dan de vergelijking met opvoeden van kinderen, die je niet moet corrigeren. Daar krijg je een hele verkeerde maatschapij van. Kinderen hebben lijding nodig en dieren ook. Doe je dat niet goed dan krijg je ook met de hond vervelende toestanden, en zo als we hebben gezien hoe Sesar dat oplost, nou , petje af. Ik ben grote fan van hem.Dat was ik ooit van Gaus, maar nu zeker niet meer. Ik heb een geleide hond, en van die correcties van Sesar heb ik veel geleerd en het toepassen er van maakt het voor de hond, die trouwens goed getraind was toen ik hem kreeg. Hij doet zijn werk als geleide hond prima, maar het blijft wel een hond en als je zelf wat makkelijker word dan merkt de hond dat ook en maakt er misbruik van. Maar nu, met de lessen van Sesar, Super gewoon en de hond is echt niet bang of angstig, juist heel blij. Dus Gaus snel je hok in en er niet meer uit komen.

 10. chiel zegt:

  Mooi stuk, ben het geheel met je eens.

  De beelden uit het programma van Cesar waren zeer suggestief, ik heb ze ook bijna allemaal gezien nl. Vaak werkt Cesar met de halsbanden die de eigenaar zelf gebruikt, zelf pakt hij meestal het 3dollar lijntje (soort showlijntje)

  Hier de video van wat er echt gebeurde bij de hond waarbij hij de schok halsband gebruikt:


  Op 3:13 kan je horen dat de familie er voor kiest om dat ding te gebruiken en dat cesar ze vertelt hoe ze dat ding dat moeten gebruiken

  Het “pssst” van cesar is ook helemaal niet bedoeld om, zoals Martin zegt, de hond te imponeren en angstig te maken, het is meer om de hond uit een soort van focus(op iets negatiefs)te halen.

  Gaus praat over die clicker training en vergelijkt dat met de situaties waar Cesar in terecht komt. Bij een agressieve hond kan je klikken tot je een ons weegt maar dat helpt niet en dat zou ook verkeerd gebruik zijn. Aangezien je met die klikker positief gedrag beloont heb je er dus niets aan bij negatief gedrag.

  Cesar beloont de honden trouwens ook, meestal met beweging

 11. Doortje zegt:

  Oke laten we het nog eens even hebben over de inprentingsperiode: wanneer er in de eerste 3 tot 8 weken iets fout gaat is het bijna reddeloos. Want (zegt MG) als er een vrouw bij de psychiater komt en die heeft in haar jeugd tussen de 0 en 3 jaar geen knuffels gehad geen leuke opa of oma, dan begint hij niet eens aan een behandeling!!! WAT EEN LULKOEK!!! Ik ben het er mee eens dat je wanneer je een hond gaat opvoeden je dit begint te doen met het positieve gedrag te benadrukken en het negatieve te negeren. Heb je echter een hond waarmee het in het begin is fout gegaan en die de alphastatus aanvecht zul je wel degelijk dienen te zorgen dat hij de volgerstatus gaat aannemen. Dit krijg je echt niet voor elkaar met alleen een klicker!!! Inderdaad een bedroevend interview van Pauw en Witteman want de uitspraak over psychiaters had ze meteen op hun achterste poten moeten hebben en Daphne die zo mooi op tafel zat (erg moeilijk hoor, een hond doet alles om hogerop te komen)was alleen maar een erg foute bedoeling. Waarom had hij zijn eigen Bordeauxdog trouwens niet bij??? En wie heeft Daphne overigens getraind???

 12. Petra zegt:

  Ik kijk eigenlijk vrijwel elke aflevering van The Dog Whisperer en ken niemand die zo’n natuurlijk overwicht heeft als Cesar.

  Ik kan me nog verschillende uitzendingen uit een grijs verleden herinneren waarbij de heer Gaus compleet afging op TV. Wat hij 30 jaar geleden deed weet ik niet verder niet (ik aaide ook wel eens een hond), maar hij kan zichzelf zelfs niet een beetje meten met zijn Amerikaanse “tegenhanger”.

  Waarschijnlijk heeft Gaus geen flauw idee waar het nu eigenlijk allemaal over gaat bij Cesar.

  Het was in ieder geval een aanfluiting! 😉

 13. Max zegt:

  Prima beschouwing April!
  De slotsom, “Het zou Pauw en Witteman sieren als ze Cesar Millan zelf uitnodigen. Een gesprek samen met Martin Gaus lijkt mij een goede optie”, daar ben ik het helemaal mee eens!
  Dat zou recht kunnen maken wat hier krom is neergezet door PenW en martin Gaus.
  PS: op http://www.pauwenwittemanblog.nl/gastenblog/2011/01/20/martin-gaus-blogt/comment-page-1/#comment-14189 heb ik hieraan gerefereerd

 14. Rian zegt:

  Ik ben geen fan van Cesar Milian en Martin Gaus. Eigenlijk heb ik een hekel aan ze. MG.met zijn slipkettings vroeger en CM. met zijn geprik in de ingewanden tussen de ribben, en vele andere dingen. Maar wordt er nu niet net zoveel kritiek gelevert op Martin Gaus, als hij het deed op Cesar Milian.
  Blijf eerlijk.

 15. Marian zegt:

  een mooi geschreven stuk, het klopt helemaal! top!

 16. Tino Kremer zegt:

  Ik ben het helemaal met u eens. Ik heb mijn eigen artikel hierover op mijn website gezet en dit artikel gelinkt.

  Zie: http://tinokremer.nl/2011/01/martin-gaus-vs-cesar-millan/

  Het zou leuk zijn als Cesar Millan inderdaad nog eens aan het woord komt bij P&W, maar ik betwijfel of dat zal gebeuren 🙂

 17. Eddy zegt:

  Ronduit belachelijk.
  Dat MGnzo praat over CM.
  Dan is professionaliteit ver te zoeken.
  Net als dat stukje van hond op de zei leggen.
  CM doet het omdat de hond angstig is en in paniek raakt.
  MG doet het bij een hond die rustig en kalm is.
  En dan zeggen dat ie precies het zelfde deed.
  Had ik niet verwacht van MG dat ie uiteindelijk zo persoonlijk zou worden.

 18. Corina van Essen zegt:

  Ben het helemaal met bovenstaande reakties eens.
  Ik heb me dood zitten ergeren aan het interview met Martin Gaus.

 19. Maria Heller zegt:

  Via een buurvrouw hoorde ik van het optreden van MG en volgens haar klopte dus haar idee over CM, nl dat hij niet te vertrouwen is (?) Bovendien zou MG gezegd hebben dat CM ons zo’n 20 jaar terugzet.
  Daar ik CMs methoden heel logisch en coherent vind, ging ik toch maar even op internet. Luisterde naar het commentaar van MG, en hoorde eigenlijk een wat zielige man die het over zijn eigen programma op de NL TV had en dat hij net zo rijk had kunnen zijn als CM, dat hij eigenlijk heel jaloers was. Opmerkelijk vond ik ook dat hij zei dat hij dezelfde methoden al 30 jaar geleden gebruikte. Waarop Felix Meurs vroeg of CM het kunstje van MG had afgekeken. De boodschap van MG wordt erg vaag; was het nou goed of niet goed? Ik hoop dat PenW de uitdaging aandurven om CM en MG samen uit te nodigen en dan dezelfde fragmenten gebruiken.
  Misschien kunnen we dan met zijn allen besluiten wat de waarde is van de expertise van zowel CM als die van GM. Intussen blijf ik met veel interesse naar de programma’s van CM kijken.

 20. anna zegt:

  ook ik hoorde via via dat MG het een en ander over CM had verteld in deze show…bha!
  wellicht dat de mensen die zich achter MG verschuilen bang voor hun eigen inkomen zijn, immers die methode valt in het niets als je ziet hoe CM met enkel een 3 dollar lijntje heel veel bereikt! ik heb vroeger een hond gehad, die bijna overal is geweest honderden euros uitgegeven aan de meest uiteenlopende theraphien…en wat denk je? idd alsnog afgemaakt omdat niemand er heil in zag…wist ik toen dat deze methode van CM dan ben ik er zeker van dat whoopie nog leefde!
  want ook een MG instrukteur schreef deze hond af…

 21. Joke zegt:

  Wat ben ik blij met het bovenstaand artikel , wat heeft die MG zich in de kaart laten kijken zeg en van P en W vind ik het journalistiek erg onderbouwd , men moet eerst goed kijken naar afleveringen van Cesar Millan voordat men durft te oordelen , nog beter ; op bezoek bij hem gaan kan iedereen het zelf zien .
  MG beweert dat hij hetzelfde doet , is niet waar deze man is begonnen met een slipketting de kop van een hond werd en nu nog bijna afgetrokken , sinds jaar en dag is deze man nu op een andere manier bezig die hij heeft afgekeken van een Engelse hondentrainster , niet met heel veel succes want de meeste “probleem” honden die bij MG weg komen zijn of slechter of vallen meteen terug eigenaars worden niet goed begeleid en deze man weet zogenaamd alles beter .

  Sinds een jaar kijk ik iedere aflevering van Cesar Millan en ik geniet , leer en verander , niet alleen mijn honden maar ik dus ook .
  Mijn diepe respect voor CM , deze man is zeer begaan met hond en eigenaar .
  Iedereen kan stukjes laten zien maar wees zo flink om de opname te laten zien i.p.v. stukjes uit het verband te rukken .
  Ik kan zeggen nadat wij trainen en wandelen via de methode van Cesar Millan ; ik loop weer heerlijk ontspannen met mijn honden want de oudste van de 2 was werkelijk een drama en oorspronkelijk kom ik uit de africhting , juist ; de slipketting van Martin Gaus , niets hielp ; trekken aan de lijn , agressief tegenover andere honden , voorop lopen er ging van alles mis , heb het gegooid op een andere boeg ; de positieve beloning en negatief gedrag negeren , is ie weer Martin Gaus methode , wij hebben op het punt gestaan om de hond te laten in slapen , machteloos voelden we ons , totdat wij 1 aflevering van Cesar Millan zagen we hebben direct alles overboord gegooid en vanaf die dag zijn we de CM methode gaan gebruiken , we zijn nu een klein jaar verder en het gaat geweldig , niets mishandeling , niets schreeuwen maar duidelijke taal de hondentaal , de honden voelen zich er prima bij en wij , wij groeien , positief . Wij zijn blij en gelukkig en wij hebben vrolijke speelse te gekke honden die met iedereen overweg kunnen .

  Ik hoop als afsluiting dat P en W Cesar Millan zelf eens uitnodigen .

 22. Mede naar aanleiding van de commotie rond de uitzending over Cesar Millan ben ik een onderzoek gestart naar de impact van Cesar Millan op de hondenwereld.

  Wie zijn de aanhangers van zijn methodiek en wie zijn tegenstanders. Hoe luidt de kritiek nu werkelijk en is deze terecht.

  Bij deze doe ik een oproep om mee te werken aan dit onderzoek.
  U kunt direct naar de vragenlijst via:

  https://www.surveymonkey.com/s/CesarMillanStudyDogowner
  https://www.surveymonkey.com/s/CesarMillanStudyProfessionals
  Voor meer informatie verwijs ik u naar http://www.dogresearch.nl
  Bij voorbaat dank, Isabelle Sternheim

 23. Tina zegt:

  Ik heb 3 mishandelde spaanse windhonden geadopteerd, die geen enkele socialisatie hebben gehad. Ik volg 1 jaar nu de methode van Cesar, met succes!.
  Waar MG volledig aan voorbij gaat is de rustige houding die je als roeldelleider moet uitstralen om rust en kalmte en overwicht in je roedel te brengen. Als je deze houding niet hebt, dan heeft de Tsssst inderdaad geen enkel effect.
  Als je de kalme en assertieve houding wel kunt toepassen, dan werkt het als een trein. Een korte Tssst is dan prima om een hond uit zijn focus te halen en op jou te laten richten.
  Als mijn honden het niet goed doen, moet ik naar mijzelf kijken, want dan heb ik ze niet goed aangestuurd. M.a.w.: ik was ik niet rustig.

 24. Raymond zegt:

  Ik kan echt kwaad worden als ik die Gaus hoort praten. Hij is zeker vergeten toen hij net begon zelf met de slip ketting begon. Sterker nog in de meeste honden scholen word hier mee gewerkt, echter alleen bij honden met sterke nekwervel.Bij goed gebruik van een slipketting, zal de hond goed gedrag vertonen. De officiele werking van de is het de bedoeling dat de slipketting een beet in de nek nabootst, dus een correctie voor het moment dat de hond iets verkeerd doet.

  De reactie van Gaus is puur en alleen mis gun van succes van een ander. Hij had liever zelf gewild dat hij zo succes vol was geweest. Hij is in heel nederland uit gescheten.
  En mag ik erop wijze dat honden met agressie bij martin niet geholpen word maar eigenaren geïnformeerd word om de honden in te laten slapen. Net zoals bij vele gedragsdeskundige hier in nederland.

  Ik kan een was lijst met honden scholen en gedragsdeskundige maken die bij licht agressie niet in durven te grijpen of inderdaad het advies geven de hond weg te doen of in te laten slapen. Zonder enige idee te hebben waardoor de agressie bij de hond is ontstaan.

  Meeste gevallen van agressie bij honden is door een gebeurtenis of door slechte opvoeding en niet genetisch is aangeboren.

 25. Coby zegt:

  M.i. heeft de redactie van “Pauw en Witteman” de “uit-zijn-verband-gerukte” beelden van de ontspoorde honden – die Cesar Millan heeft geresocialiseerd – bewust weergegeven.
  Men ging er terecht vanuit, dat Martin Gaus – die zich profileert als ervaren hondendeskundige – gemakkelijk zou kunnen uitleggen met welk een ongeevenaard talent zijn collega Cesar Millan deze honden weer volgzaam maakt.
  Dat dit niet is gebeurd, bewijst dat Martin Gaus zelf niet begrijpt wat de basisfilosofie is van waaruit Cesar Milan werkt. Dat betekent tevens dat MG zich deze methode (nog) niet heeft eigen gemaakt. Dat maakt hem eigenlijk ongeschikt om de werkwijze van Cesar Millan te beoordelen.
  De redactie van Pauw en Witteman had zich vantevoren ervan moeten overtuigen dat Martin Gaus hiervoor de juiste persoon was.
  Achteraf bezien was het dus geen wonder, dat een totaal ondeskundige visie op de methode Cesar Millan zoveel weerstand heeft opgeroepen.
  Laat dit een les zijn voor alle betrokkenen.

 26. marco zegt:

  martin gaus ga spelen en leer van de meester cesar millan en heren pauw en witteman dat jullie zo zielig zijn om jullie hier voor te lenen gegroet marco

 27. Layka de hond zegt:

  Ik heb gehoord dat het Cesar geen ene r**t uit maakt wat die ene Mister Gaus from Holland over hem zegt en van hem vindt.

  By the way : Wie laat nou z’n hond op tafel lopen? Beste Martin Gaus….is dat een voorbeeld voor de mensch?? Dat moet je vooral eens met een niet-goed-opgevoede of agressieve hond doen.

  Als jij het zo goed weet Martin, waarom trek jij dan geen volle zalen (meer)?

 28. PLIT zegt:

  helemaal met je eens! Later was MG nog te gast op de Belgische tv. Toen hem gevraagd werd wat het verschil was tussen hem en CM, antwoordde hij dat hij had bijgeleerd…. Zijn verbittering kwam pas echt tot uiting toen hij aan het einde van het interview vertelde dat CM hele grote plannen had. Hij zou president van de VS willen worden en MG wenste hem veel succes. Nu is CM niet dom en weet vast wel dat om president te kunnen worden, je toch echt in de vs geboren moet zijn. Dat zit er dus niet voor hem in. Huiswerk doen, MG, zo kom je wel heel zielig over! Ik ben allang blij dat ik ´s avonds mijn konijntjes eten kan geven zonder dat mijn kleine spaanse jachthondje door het gaas vliegt. De deur claimen werkt fantastisch en ik hoef de honden niet eens aan te raken, laat staan ze te ´mishandelen´.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s